top of page
Writer's pictureŽNK Radomlje

KOT PRVI ŽENSKI NOGOMETNI KLUB DEL POBUDE SPORTS FOR NATURE

Ženski nogometni klub Radomlje je postal prvi neodvisni ženski prvoligaški nogometni klub, ki je podpisal mednarodno pobudo Sports for Nature! Ta korak predstavlja pomembno prelomnico v zgodovini trajnostne poti kluba.

Sports for Nature je skupna pobuda Mednarodne zveze za ohranjanje narave, Mednarodnega olimpijskega komiteja, Programa Združenih narodov za okolje, Sekretariata Konvencije o biološki raznovrstnosti in filantropije Done Bertarelli.

Cilj pobude je do leta 2030 in naprej spodbuditi preobrazbene akcije za naravo v športu ter omogočiti, da šport postane zagovornik narave in prispeva k njeni zaščiti ter obnovi. Pobuda nudi načrt za šport na vseh ravneh, da pospeši in navdihne druge k ukrepanju za naravo.

Ženski nogometni klub Radomlje bo kot podpisnik pobude zagovarjal naravo in prispeval k njeni zaščiti in obnovi z delovanjem v skladu s štirimi načeli, ki so povezana z naslednjimi cilji:

  • Zaščititi naravo in se izogibati škodi naravnim habitatom in vrstam;

  • Obnavljati in regenerirati naravo, kjer je to mogoče;

  • Razumeti in zmanjšati tveganja za naravo v svojih dobavnih verigah;

  • Izobraževati in spodbujati pozitivne akcije za naravo znotraj in zunaj športa.

Ocenjuje se, da bi lahko naravne rešitve prispevale tretjino zmanjšanja emisij, potrebnega do leta 2030, da bi globalno zvišanje temperature ostalo pod dvema stopinjama Celzija, kar je cilj Pariškega sporazuma. Ko bodo prizorišča in športna industrija začeli spremljati emisije ogljika in si postavljati cilje za njihovo zmanjšanje, bodo naravne rešitve lahko prispevale k blažitvenim ukrepom.

»Podpis okvira Sports for nature poudarja zavezanost našega kluba k vključevanju trajnosti v naše vsakodnevno delovanje ter zagotavljanju, da čim bolj zmanjšamo naš vpliv na okolje. Slovenija in številna druga okolja so vse bolj dovzetna za podnebne spremembe. Naša dekleta so že odigrala pomembno vlogo pri širjenju ključnih sporočil o trajnosti, prav tako smo že izvedli številne pobude z našimi sponzorji in partnerji, ki so v skladu z načeli okvira. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja s programom BEE Impact prek številnih pobud za pozitivno delovanje v korist narave. Ponosna sem, da smo prvi neodvisni ženski prvoligaški nogometni klub na svetu, ki je postal podpisnik pobude Sports for Nature. Smo tudi prvi športni klub v Sloveniji, ki ga je podpisal. Upam, da bodo temu zgledu sledili tudi drugi klubi in športne zveze v Sloveniji. Narava je prostor, v katerem šport uspeva. Naša skupna odgovornost je, da naravi vrnemo toliko, kolikor šport prejme od nje,« je po podpisu pobude dejala predsednica ŽNK Radomlje Sandra Damijan.


32 views0 comments

Comments


bottom of page