top of page

RADOMLJANKE S TESTIRANJEM SODELOVALE V PROJEKTU ZRS KOPER

Nogometašice članske in kadetske selekcije ŽNK Radomlje Medex konec tedna nimajo ligaških obveznosti, dekleta pa so teden namenila tudi testiranjem, ki so bila opravljena v Športnem parku Radomlje in telovadnici Osnovne šole Rodica.

Dekleta članske in kadetske ekipe ŽNK Radomlje Medex sodelujejo v projektu Znanstveno-raziskovalnega središča Republike Slovenije Koper, ki zajema slovenske ženske ekipne športnice, z namenom sledenja poškodbam in iskanja najpomembnejših dejavnikov tveganja za poškodbe v ženskih ekipnih športih.

Na podlagi rezultatov meritev parametrov telesne pripravljenosti, živčno-mišičnih in stresnih parametrov je cilj projekta predvideti nastanek poškodb ter ugotoviti, kateri so dejavniki tveganja za poškodbe.

Raziskovalci bodo s projektom pridobili podatke o telesni pripravljenosti posameznic, spremljali povezanost le-teh meritev z nastankom poškodb ter pripravili individualizirane programe dela z namenom izboljšanja telesne pripravljenosti in zmanjšanja tveganja za poškodbe pri posamezni igralki.

»Udeležba, profesionalnost in uspehi žensk v vrhunskem športu so se v zadnjih letih eksponentno povečali. Ob tem je zaznati nevarno vrzel v razvoju in popularizaciji ženskega športa zaradi pomanjkanja znanstvenih raziskav na področju športne medicine o vrhunskih, profesionalnih in amaterskih športnicah. Poleg tega je lahko aplikacija znanstvenih dognanj izvedenih na moških športnikih neustrezna, če se aplicira na športnice ter se ob tem ne upošteva fizioloških in bioloških razlik med spoloma, kar lahko vodi do neprimernih obremenitev pri treningu in večjo možnost za nastanek poškodb. Trenutno uporabljeni mono-dimenzionalni pristop za preprečevanje in napovedovanje poškodb, ki temelji na presejalnih testih in potencialnih programih, v praksi zaradi nizke natančnosti ni učinkovit. Ženski ekipni športi zato potrebujejo alternativni pristop, ki temelji na strojnem učenju, orodju, ki je enostavno za uporabo in lahko odkrije dejavnike tveganja v zgodnji fazi in s tem omogoči zmanjšanje splošne pojavnosti poškodb in nastale stroške,« so zapisali pri ZRS Koper.

V skladu s projektom so bile v tem tednu izvedene prve meritve, naslednje sledijo čez eno leto.

FOTO: ŽNK Radomlje


33 views0 comments

Comments


bottom of page